fbpx

Urząd miejski ukarany przez UODO – 40 tys. kary

urząd miasta
31 Paź 2019 | Kategoria: Artykuły

W rozumieniu wielu osób widmo kar związanych z RODO wciąż pozostaje dalekie i mało realne. Powszechnie zakłada się, iż na celowniku Urzędu Ochrony Danych Osobowych pozostają jedynie wielkie korporacje, które mogą płacić wielomilionowe kary. Urząd po raz kolejny udowadnia jednak, że interesują go wszelkie naruszenia, bez względu na wielkość budżetu kontrolowanych jednostek. Tym razem pod […]

Czytaj dalej…

Po co mi RODO? Czy grozi mi kontrola UODO?

po co mi rodo
7 Sie 2019 | Kategoria: Artykuły

Od czasu wejścia w życie mitycznego RODO, jak grzyby po deszczu powstają strony i profile poradnikowe. Każdy oferuje usługi związane z audytem lub udostępnia wiedzę mniej lub bardziej przydatną.   Obowiązek RODO – po co mi RODO Co wiemy na pewno? Faktem jest, że ustawodawca nakłada na nas, jako przedsiębiorców, obowiązek zabezpieczenia danych osobowych poprzez […]

Czytaj dalej…

RODO w CV – dane osobowe rekrutowanych

rodo w cv
7 Cze 2019 | Kategoria: Artykuły

W przypadku zderzenia prawa pracy z przepisami RODO nadal nierozwiązaną kwestią pozostaje przechowywanie danych osobowych kandydatów do pracy. Pomimo faktu, iż UODO wydało już jasne wytyczne, sprawa RODO w CV nadal rodzi wiele kontrowersji, szczególnie wśród pracodawców, a także w środowisku prawnym.   Ile czasu można przechowywać CV? Co nakazują przepisy? Według interpretacji Urzędu Ochrony […]

Czytaj dalej…

31 marca przypada Światowy Dzień Backupu

25 Mar 2019 | Kategoria: Artykuły

To bardzo ważna data z punktu widzenia administratorów systemów IT, a także wszystkich użytkowników komputerów. Nikt bowiem nie jest zadowolony, gdy chociaż część nagromadzonych informacji bezpowrotnie znika.   Obecnie przedsiębiorstwa operują codziennie tak wielką ilością danych, że ich utrata mogłaby sparaliżować pracę na wiele godzin lub dni. Odzyskiwanie informacji, dla których nie utworzono kopii, bywa […]

Czytaj dalej…

Pierwsze pół roku funkcjonowania RODO

18 Mar 2019 | Kategoria: Artykuły

URZĄD OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH PODSUMOWAŁ PIERWSZE PÓŁ ROKU FUNKCJONOWANIA PRZEPISÓW RODO Jakie zagadnienia sprawiały najwięcej problemów administratorom? Urząd Ochrony Danych Osobowych przez pierwsze pół roku od wejścia w życie przepisów RODO otrzymał liczne skargi i zapytania, zarówno od administratorów jak i od osób indywidualnych. My zwróciliśmy uwagę przede wszystkim na problemy tych pierwszych i przygotowaliśmy […]

Czytaj dalej…